Halı kültürü, Anadolu kültürü ile beraber gelişmiştir. Özellikle dokuma halılar, bu gün için çok değerlidir. Dokuma halılarla, makine halılarını ayırt etmek aslında kolaydır. Makine halıları ters çevirdiğiniz zaman, düzenli çapraz çizgiler görürsünüz. Makine halıları düğüm atılarak başlamaz. Dokuma halı alanlar, bu konuda daha tecrübelidir.
Dokuma halılarda, her bir dokuma elle düğüm atılarak oluşturulur. Bu nedenle halının arkasına baktığınız zaman küçük küçük düğümleri görürsünüz. El dokuma halıları da kendi arasında farklılık göstermektedir. Hundgun-tufting dokuma halılar, makine halılarına yakın bir halıdır ve el dokuma görüntüsüne sahiptir. Kaliteli bir dokuma halıda, düğüm sayısı fazladır ve daha uzun sürede dokunur. Düz dokuma halılar, sık dokumalı ve oyalı halılara göre daha basittir. Bu halı grubunda en değerli olanları antika halılardır.
Antika halılar, çok yüksek fiyatlara satılır. Her antika halı, halıyı dokuyan insanın duygularını ve sosyal hayatını yansıtır. Bitkilerin kökboyalarından yapılan halılar, sanayi tipi fabrikasyon halılara göre daha güzel renklere sahiptir. Osmanlı halılarında canlı resimlerinden çok, el sanatlarına has desenler daha fazla tercih edilmektedir.